Kirurške metode liječenja cerebralne aneurizme

Cerebralne aneurizme rijetko se otkrivaju u ranim fazama, jer ne uzrokuju neugodnosti ili nelagodu. Ipak, kada se otkrije bolest, liječnici se pozivaju na kiruršku korekciju nedostatka, posebno ako je formacija velika..

Operacija cerebralne aneurizme često je potrebna čak i ako pukne, jer je ponekad jedina šansa da se čovjeku spasi život.

Mala veličina aneurizme omogućuje upotrebu strategije nadzora, jer uklanjanje formacije može nositi velike rizike, kako tijekom postupka, tako i nakon operacije..

Ali dijagnostičke pogreške ili neodlučne radnje liječnika, kao i odbijanje operacije kada se aneurizma nalazi u najvažnijim točkama mozga, mogu dovesti do krvarenja s naknadnom smrću.

Vrste operacija

Najčešće se bolest prepoznaje tek u fazi puknuća, pa kirurške metode možda neće biti učinkovite.

Ali ako je pacijent na vrijeme proučavao intrakranijalni prostor, tada se aktivno rastuća vaskularna tvorba mora ukloniti na sljedeće načine:

Operacija otvorenog tipa

Za izvođenje ove vrste intervencije potrebno je otvaranje lubanje, nakon čega se kirurškim tehnikama vrši odsijecanje ili uklanjanje aneurizme.

Ako je operacija uspješna, lumen žile se vraća u svoju normalnu veličinu, a pritisak protoka krvi u stijenkama žile se smanjuje. To minimalizira rizik od nastanka nove aneurizme na istom mjestu i puknuća..

Minimalno invazivne kirurške intervencije

Uglavnom se koristi embolizacija cerebralne aneurizme. To je uvođenje posebnih tvari u šupljinu aneurizme. Učinkovite su i takozvane balonske metode. Uključuju jačanje zahvaćene žile iznutra, što sprečava puknuće aneurizme..


Nakon operacije, pacijentu se prepisuju lijekovi za poboljšanje mikrocirkulacije krvi, povećanje elastičnosti krvnih žila i normalizacija njihovog tonusa.

Preduvjet za oporavak osobe je kontrola krvnog tlaka i prevencija cerebralne ateroskleroze.

Otvorene operacije

I embolizacija, i otvoreni, i endoskopski zahvati za aneurizmu propisani su samo ako je veličina formacije veća od 7 mm.

Kirurške metode liječenja također će biti potrebne onima koji imaju nasljednu sklonost puknuću vaskularne aneurizme ili onima koji imaju formaciju smještenu u vitalnom području mozga..

Postoji nekoliko vrsta izravnih operacija za aneurizmu.

Isječak

Za rezanje se vrši kraniotomija s formiranjem privremene rupe.

Tada liječnik pregledava i koristi posebnu opremu kako bi pronašao zahvaćeni dio žile, odvaja ga od moždanog tkiva i na vrat male aneurizme nanosi malu titansku kopču..

Kao rezultat, formacija je isključena iz krvotoka, čime se sprječava njezino puknuće. Pacijent je na intenzivnoj njezi oko jedan dan, a sam postupak traje 3-6 sati.

Hvatanje i onemogućavanje arterije nosača

Obje operacije predstavljaju prisilnu okluziju (blokadu) vrata aneurizme već arterije na kojoj se nalazi.

Ako područje mozga ima dobre alternativne mogućnosti opskrbe krvlju, tada pacijent dobro podnosi zaustavljanje žile prije ili nakon formiranja..

Nažalost, mjesto većine aneurizmi je takvo da zarobljavanje dovodi do gladovanja mozga kisikom. Kao rezultat, pacijent razvija grubi neurološki defekt ili cerebralni infarkt.

Omotavajući aneurizmu

U posebno teškim i teškim slučajevima izvodi se operacija tijekom koje se arterija ne isključuje, a sama vaskularna formacija omotava posebnim umjetnim materijalom (kirurškom gazom) ili vlastitim mišićem.

Kao rezultat toga, u obliku reakcije na uvođenje stranog tijela, zid arterije jača, a aneurizma se sklerozira zbog rasta gustog vezivnog tkiva.

Na ovaj se način uklanja cerebralna aneurizma ako izrezivanje prijeti smrću ili ozbiljnim komplikacijama.

Endovaskularna kirurgija

Metode moderne mikrokirurgije, koje se već dugo koriste u zapadnim zemljama, a sada se aktivno provode u Rusiji, podrazumijevaju potpunu izolaciju zahvaćenih moždanih žila od ostatka krvotoka..

Među indikacijama za minimalno invazivnu operaciju:

 • mali promjer vrata aneurizme;
 • složenost izravnog pristupa žilama mozga;
 • ozbiljno stanje pacijenta ili prisutnost drugih otežavajućih patologija;
 • upravo je došlo do krvarenja (manje od 12 sati).

Kateterizacija

Glavna metoda koja se koristi u toku endovaskularne kirurgije je vaskularna kateterizacija. Širina katetera je 2 cm.

Uvodi se u ingvinalnu posudu u lokalnoj ili općoj anesteziji, donosi se u cervikalne žile, nakon čega liječnik uvodi mali kateter kroz veliki kateter (širok 0,5 cm).

Ako je takva manipulacija nemoguća, vrši se izravna punkcija cervikalne žile. Paralelno se u posude ubrizgava kontrastno sredstvo, što omogućuje vizualizaciju operiranog područja mozga.

Tijekom operacije, šupljina aneurizme ispunjena je balonom, stentom ili spiralama, koji u potpunosti blokiraju lumen vaskularne tvorbe.

Osim toga, operacija omogućuje uklanjanje krvnih ugrušaka, mrtvih tkiva s pogođenog područja bez izravne intervencije. Rezultati mikrokirurške operacije obično nisu ništa manje visoki od rezultata otvorene operacije, ali sama manipulacija mnogo je manje opasna za ljude..

Embolizacija aneurizme

Više od polovice svih otkrivenih cerebralnih aneurizmi može se liječiti jedinstvenom tehnikom koja se naziva embolizacija.

Izvodi se ubrizgavanjem embolizirajućih tvari u zahvaćenu posudu, uslijed čega prestaje protok krvi u aneurizmi.

Manipulacija se provodi samo pod kontrolom X-zraka nakon uvođenja kontrastnog medija pomoću vrlo tankog katetera. Embolizacija uključuje upotrebu takvih tvari:

 • posebno ljepilo;
 • alkohol s posebnim aditivima;
 • kirurška gel pjena;
 • mikrosfera.

Kada se guma sjedini s krvlju, ona se stvrdne i potpuno blokira hranjenje krvožilne tvorbe.

Embolizacija možda nije jednokratni postupak, jer su često potrebna 3-4 postupka za uklanjanje arteriovenske aneurizme.

Osim toga, embolizacija cerebralnih žila pomoći će u isporuci lijekova na problematično područje, na primjer, trombolitika, lijekova za uklanjanje vazospazma, kemoterapije itd. Ova metoda liječenja vaskularnih patologija je nježna i vrlo učinkovita, stoga pokušavaju zamijeniti značajan dio otvorenih operacija.

Operacije nakon puknuća aneurizme

Ako je pacijent na vrijeme odveden u bolnicu kirurškog odjela, operacija se izvodi prema indikacijama nakon puknuća aneurizme.

Rizik provođenja intervencija 1-2 dana nakon krvarenja opravdan je, jer će se time spriječiti rizik od učestalih ponovljenih krvarenja i spriječiti razvoj trajnog vazospazma.

Glavne vrste operacija nakon puknuća aneurizme:

Kirurško uklanjanje hematoma

Prolivena krv uklanja se nakon trepanacije ili bušenja lubanje.

Endoskopska evakuacija hematoma

U tu svrhu koristi se neuroendoskop, a takva se operacija smatra manje traumatičnom..

Kroz rez na koži napravi se mali otvor za trepanaciju, nakon čega se, pod kontrolom računalne tomografije, usisavaju i uklanjaju krvni ugrušci. Veliki ugrušci drobe se posebnim alatima.

Aspiracija stereotaktičkog hematoma

Ako se krvarenje dogodi u teško dostupnom području mozga, tada se umjesto otvorene operacije izvodi poštedna operacija pomoću stereotaksičnog aparata.

Pričvršćen je na glavu pacijenta, vrh aspiratora umetnut je kroz malu rupu u područje krvarenja, nakon čega se tekućina ispumpava.

Ventrikularna drenaža

Operacija se izvodi ako je puknuće cerebralne aneurizme dovelo do krvarenja u komorama. Jedan kraj drenažne cijevi umetne se u šupljinu komore, a nakupljena krv ukloni s drugog.
U slučaju subarahnoidnog krvarenja, teške popratne ljudske bolesti postaju kontraindikacije za cerebrovaskularne kirurgije.

Moguće komplikacije nakon operacije

Tijekom operacije na mozgu, koja je prepoznata kao najteža kirurška intervencija, aneurizma može puknuti. Između ostalih komplikacija: perforacija zida formacije balonom ili spiralom, uvođenje krvnih ugrušaka iz aneurizme u susjedne arterije, razvoj gladovanja kisikova mozga u tkivu.

Neke se komplikacije mogu izravno ispraviti tijekom manipulacije, druge postaju razlogom ponovljenih intervencija ili dovode do smrti pacijenta.

Nakon uklanjanja aneurizme bilo kojom od gore navedenih metoda, mogu se razviti sljedeće komplikacije:

 • vazospazam;
 • djelomična ishemija mozga;
 • ponovni razvoj aneurizme;
 • teško ili produženo razdoblje rehabilitacije.

Sve pacijente koji su podvrgnuti operaciji za liječenje aneurizme liječnik bi trebao pratiti do kraja života i redovito ih pregledavati..

Naravno, svaka operacija cerebralne aneurizme nosi rizik od komplikacija, pa čak i smrti pacijenta na operacijskom stolu. No, prognoza za neliječenu aneurizmu toliko je nepovoljna da ti rizici u pravilu ne prelaze blagodati operacije. Općenito, do 80% ljudi koji su operirani vraćaju se normalnom životu, a 50% nastavlja raditi u svojoj prethodnoj profesiji..

Aneurizma mozga: rehabilitacija nakon operacije

Vaskularna aneurizma je patološka ekspanzija, izbočina stijenke oštećene arterije. Aneurizma krvnih žila u mozgu zahtijeva hitno neurokirurško liječenje, ishod i posljedice nakon operacije ovise o mnogim čimbenicima, uključujući profesionalnost liječnika, dob i opće zdravlje pacijenta.

Karakteristike patologije

Cerebralna se aneurizma razlikuje od uobičajenog elementa krvožilnog sustava po strukturi - nedostaju joj neki slojevi (mišićni zid, elastična membrana) karakteristični za normalne žile. Zid aneurizme sastoji se od vezivnog tkiva koje ima malu rastezljivost, plastičnost, elastičnost i stoga je podložno mehaničkim oštećenjima.

Puknuće aneurizme smještene u mozgu čest je (85% slučajeva) uzrok krvarenja u subarahnoidnom (ispod arahnoidnog) prostora netraumatične prirode. Kao rezultat krvarenja ove lokalizacije, krv ulazi u prostor ispod arahnoidne membrane. Takva žarišta krvarenja često uzrokuju poremećenu cirkulaciju krvi u moždanim tkivima, što se događa u akutnom, teškom obliku..

Ova stanja karakterizira velika učestalost nepovoljnih ishoda. Prevalencija patologije je oko 13 slučajeva na 100 tisuća stanovnika godišnje. Prosječna dob bolesnika je 40-60 godina. Puknuće stijenke zahvaćene žile dovodi do bruto neurološkog deficita ili smrti.

Glavna vrsta liječenja je odsijecanje aneurizme, tijekom postupka isključena je iz općeg krvotoka krvožilnog sustava koji opskrbljuje mozak. Kad pukne patološki izmijenjena posuda, uočavaju se karakteristični neurološki simptomi, što često ovisi o lokalizaciji žarišta krvarenja.

Vrste operacija

Medicinska taktika ovisi o lokalizaciji cerebralne aneurizme (karotidna, prednja, srednja, kralješnična arterija), prisutnosti ili odsutnosti mehaničkih oštećenja (puknuća) zida, kliničkim simptomima i općem stanju pacijenta. Kirurška operacija indicirana je za sve pacijente s aneurizmom otkrivenom tijekom dijagnostičkog pregleda žila smještenih u mozgu.

Ako patološki izmijenjena posuda nije pukla, vrijeme operacije može se odgoditi. Prema medicinskoj statistici, vjerojatnost puknuća ne prelazi 1-2% godišnje. Ako se, prema rezultatima neuroslikovanja moždanih struktura, otkrije puknuta aneurizma, operacija uklanjanja patološki izmijenjenih žila provodi se što je prije moguće..

Hitnost odgovora povezana je s visokim rizikom od opetovanog kršenja integriteta zida razvojem novog intrakranijalnog krvarenja. Pojava ponovljenih žarišta krvarenja povezanih s puknućem zidova arteriovenske malformacije opaža se u 15-25% slučajeva tijekom prva 2 tjedna od trenutka prvog puknuća. U roku od 6 mjeseci - rizik od ponovnog krvarenja raste na 50% sa stopom smrtnosti od oko 60%.

Taktika kirurške intervencije određuje se pod utjecajem takvih utvrđenih čimbenika kao što su opetovana mehanička oštećenja stijenki patološke žile i razvoj angiospazma - značajnog suženja lumena krvnih žila kao rezultat dugotrajnog, intenzivnog stezanja vaskularnih glatkih mišića. Vrijeme operacije postavlja se uzimajući u obzir oblik ishemije uzrokovane cerebrovaskularnom nesrećom.

S kompenziranim oblikom ishemijskog procesa, operacija se može izvršiti odmah. U slučaju dekompenziranog oblika, preporučuju se taktike iščekivanja. Postoje 2 glavne vrste operacija za aneurizmu arterija u mozgu: endovaskularna kirurgija (minimalno invazivna intervencija bez rezova) i otvorena mikrokirurška intervencija.

Endovaskularno kirurško liječenje provodi se kroz male proboje (proboje) promjera 1-4 mm. Medicinski postupci izvode se pod stalnim nadzorom pomoću rentgenske opreme. U nekim slučajevima taktike uključuju kombiniranje obje metode. Prvo, radi sprječavanja recidiva u slučaju puknuća stijenke aneurizme, provodi se endovazalna embolizacija (blokada), a zatim otvorena operacija (nakon stabilizacije stanja pacijenta).

Otvorena operacija izvodi se u općoj anesteziji pomoću mikrokirurških instrumenata, kirurške opreme i mikroskopa. Tijekom operacije otvorenog tipa, u 98% slučajeva, moguće je potpuno izolirati oštećeni dio posude od krvožilnog sustava. Otvorena operacija uključuje sekvencijalno izvršavanje radnji:

 1. Trepanacija (otvaranje) lubanje.
 2. Seciranje tvrde moždine.
 3. Otvaranje arahnoidne membrane.
 4. Izolacija glavnih žila za hranjenje i aneurizmi.
 5. Isecanje aneurizme (isključenje iz opće cirkulacije).
 6. Zatvaranje rane.

Kontrolno-dijagnostički pregled često se provodi metodom intraoperativne (koja se javlja tijekom operacije) Doppler sonografije. Endovazalna intervencija provodi se kada je presijecanje kroz otvorenu operaciju nemoguće. Poteškoće su češće povezane s teško dostupnom lokalizacijom (vertebrobazilarni bazen, paraklinoidna zona, unutarnja karotidna arterija, područje oftalmološkog segmenta) patološki izmijenjene žile, stariji pacijent (stariji od 75 godina).

Endovaskularna kirurgija uključuje postavljanje balonskog katetera ili mikrovojnica u šupljinu aneurizme. Djelovanje mikrovojnice temelji se na stvaranju krvnih ugrušaka u šupljini zahvaćenog područja arterije. Krvni ugrušci blokiraju vaskularni lumen, što dovodi do isključivanja aneurizme iz općeg krvotoka. U 85% slučajeva embolizacija (blokada) aneurizme omogućuje postizanje radikalnog isključivanja patološki proširene žile iz cerebralne cirkulacije.

Indikacije i kontraindikacije

Kirurško liječenje je indicirano bez obzira je li stijenka arteriovenske malformacije pukla ili ostaje netaknuta. Liječnici preporučuju uklanjanje neiskidane aneurizme zbog visokog rizika od krvarenja. Statistike pokazuju da se u ukupnoj masi kirurških intervencija usmjerenih na uklanjanje posljedica aneurizme arterijskih žila u mozgu, otvoreni pristup koristi u 92% slučajeva. Endovazalna minimalno invazivna intervencija provodi se u 8% slučajeva. Kontraindikacije za otvorenu intervenciju:

 • Neurološki deficit trajnog, izraženog karaktera.
 • Opće ozbiljno stanje operiranog bolesnika (III-IV stupanj prema kriterijima Hunt-Hessove ljestvice - ljestvica za procjenu težine bolesnikova stanja s dijagnosticiranim subarahnoidnim krvarenjem).
 • Ako aneurizma ima fusiformnu (fusiformnu) strukturu ili se otkrije raslojavanje njezinih zidova.

U postoperativnom razdoblju nakon operacije uklanjanja aneurizme koja je nastala u mozgu, rezultati se prate uporabom metoda neuroimaginga (cerebralna angiografija). Kontraindikacije za endovaskularnu intervenciju uključuju:

 • Promjer zahvaćene posude manji je od 2 mm.
 • Aneurizma je velika (osim u slučajevima kada se pretpostavlja začepljenje ili začepljenje arterije za hranjenje).
 • Promjer vrata patološki izmijenjene posude veći je od 4 mm.
 • Potreba za ugradnjom stenta za začepljenje aneurizme (razdoblje akutnog krvarenja).

Ako se nakon endovaskularne intervencije tijekom instrumentalnog pregleda otkrije djelomično punjenje aneurizme, ponavlja se endovazalna kirurška obrada. U slučaju drugog kvara, prikazuje se otvorena operacija.

Priprema za operaciju

U predoperacijskom razdoblju provode se postupci za stabiliziranje stanja pacijenta, sprječavanje ponavljanja krvarenja povezanih s puknućem stjenke, sprječavanje i liječenje ishemijskih procesa u mozgu, angiospazama. Često se susreću i najopasnije komplikacije nakon kirurškog liječenja cerebralne aneurizme uključuju progresivni angiospazam, cerebralni edem, ishemiju i razvoj hidrocefalusa. Da bi se spriječile komplikacije, poduzimaju se mjere:

 1. Prevencija intraoperativne (tijekom operacije) puknuća stijenke vaskularne malformacije.
 2. Održavanje homeostaze.
 3. Zaštita moždanog tkiva od ishemije.

Terapija lijekovima u pripremnoj fazi uključuje uzimanje lijekova Clopidogrel ili Ticagrelor (za prevenciju tromboze), acetilsalicilne kiseline (za poboljšanje reoloških karakteristika krvi), cefazolina ili cefuroksima (kako bi se spriječio razvoj bakterijske infekcije).

Postoperativno razdoblje

Nakon operacije uklanjanja aneurizme koja se formira u mozgu, pacijent se smješta na odjel za neuroreanimaciju. Provodi se stalni liječnički nadzor, poduzimaju se mjere za sprečavanje postoperativnih komplikacija.

Ako dođe do pogoršanja stanja pacijenta, propisuje se hitni dijagnostički pregled u CT formatu ili transkranijalna Doppler ultrasonografija. Komplikacije se javljaju u učestalosti od 6% slučajeva. Rana rehabilitacija nakon operacije zbog aneurizme uključuje sljedeće mjere:

 1. Prevencija i terapija angiospazma (infuzija lijekova na bazi hidroksietil škroba, albumin s utvrđenom hipoalbuminemijom).
 2. Praćenje pokazatelja krvnog tlaka (prosječna vrijednost 150 mm Hg, do 200 mm Hg).
 3. Liječenje cerebralnog edema (osmodiuretici - 15% manitola).
 4. Ublažavanje boli, protuupalna terapija (Ketoprofen, Diklofenak).

Konačna procjena rezultata operacije moguća je nakon 6 mjeseci. Izvodi se u skladu sa smjernicama Glasgow Outcome Scale. U međufazi se prate privremeni rezultati.

Kasna rehabilitacija nakon operacije zbog aneurizme otkrivene u mozgu provodi se u specijaliziranim medicinskim centrima.

Program nastave s pacijentom razvija se pojedinačno, uzimajući u obzir njegovo stanje, dob, prisutnost postoperativnih komplikacija. Glavni cilj rehabilitacijskog programa je obnavljanje normalnih tjelesnih funkcija, prilagodba fizičkim i emocionalnim posljedicama patologije i kirurška intervencija.

Posljedice kirurgije

Prema statistikama, posljedice kirurškog zahvata (isjecanje izravnim pristupom) u 58% slučajeva su zadovoljavajuće - postoji dobar oporavak pacijenta (procjenjuje se na skali rezultata Glasgowa). U 33% slučajeva - umjereni stupanj invaliditeta, u 8% slučajeva - duboki stupanj invaliditeta. Povoljni rezultati kirurškog liječenja postižu se endovaskularnom intervencijom. Dobar oporavak primjećuje se u 100% bolesnika.

Postoperativni mortalitet (opće stope) je oko 10-12% slučajeva. Očekivano trajanje života nakon uspješne operacije uklanjanja aneurizme nastale u mozgu ovisi o dobi i općem stanju pacijenta, prisutnosti otežavajućih čimbenika - postoperativnih komplikacija, somatskih bolesti koje se javljaju u kroničnom obliku.

Kirurško liječenje aneurizme otkrivene u opskrbljujućim arterijama mozga jedina je i opravdana mjera u borbi protiv intrakranijalnih krvarenja. Pravovremena dijagnoza i uspješna operacija povećavaju šanse za ozdravljenje pacijenta.

Posljedice aneurizme: što pripremiti za pacijente nakon operacije

Bilo koja operacija mozga složen je proces koji zahtijeva preciznost, iskustvo i naprednu opremu. Međutim, ispitivanja za pacijente tu ne završavaju..

Moždana aneurizma, posljedice nakon operacije njenog uklanjanja, neurokirurški je problem koji se može riješiti pažljivom pripremom za postupak i naknadnim poštivanjem određenih pravila. No, postoje situacije u kojima su liječnici i pacijenti nemoćni: čovjeku se dodijeli invaliditet i on je prisiljen održavati zdravlje odgovarajućim metodama do kraja života..

Postoji nekoliko vrsta operacija za uklanjanje aneurizme, izbor donosi liječnik ovisno o situaciji i stanju u kojem je pacijent isporučen. Na izbor također utječu čimbenici poput postojećih komplikacija.

Indikacije i kontraindikacije

Medicinsko uklanjanje cerebralne aneurizme moguće je samo u nekoliko slučajeva. Indikacije za operativni zahvat najčešće vrste - clipping: aneurizma veća od 7 mm, tendencija puknuća natečene vrećice.

Prije operacije morate biti sigurni da nema kontraindikacija. Operacije se ne mogu izvoditi ako postoje bolesti krvi. Intervencije za dekompenzaciju dijabetesa, kao i za akutnu upalu ili infekciju različite etiologije, zabranjene su.

Intervencija nije dopuštena u slučaju pogoršanja kroničnih bolesti, kao i kod teške bronhijalne astme.

Pregledi prije operacije

Na odabir vrste operacije utječu rezultati analiza. Također ih je potrebno proslijediti kako bi se izuzele kontraindikacije:

 • opća krvna slika i biokemija;
 • Analiza mokraće;
 • Rentgenski pregled;
 • MRI, u kojem je aneurizma veća od 3 mm;
 • računalna tomografija za novotvorinu od 5 mm - napravljena za određivanje krvnih ugrušaka i drugih nedostataka unutar neoplazme;
 • kardiogram;
 • pregled kod drugih liječnika ovisno o simptomima bolesti;
 • angiografija - otkriva novotvorine do 3 mm.

Pouzdanost dobivenih rezultata ključ je uspješne operacije i odsutnosti ozbiljnih posljedica nakon njezine provedbe. Prije samog zahvata posjete i kirurga, anesteziologa, dogovore se o datumu intervencije.

Embolizacija novotvorina

Embolizacija cerebralne aneurizme je endovaskularni kirurški prodor u lubanju, čija je svrha odvajanje novotvorine od općeg krvotoka:

 • dio je umetnut u posudu - crijevo kroz koje su uronjeni neurokirurški instrumenti;
 • uz pomoć instrumenta liječnik prekida dotok krvi u aneurizmu;
 • uz pomoć vodiča i katetera kontroliraju se instrumenti, koristi se i neurokirurška video oprema;
 • za odvajanje neoplazme koriste se posebni baloni, zahvaljujući kojima je embolizacija cerebralne aneurizme uspješna;
 • kada je balon na pravom mjestu, puni se posebnom otopinom;
 • napuhan, balon pouzdano štiti aneurizmu od dodatnog krvotoka;
 • nakon nekog vremena začepljena posuda preraste, aneurizma nestaje.

Endovaskularno liječenje aneurizmi cerebralnih arterija minimalno je invazivna tehnika, ali se izvodi samo u općoj anesteziji. Nakon nje nije potrebno stavljati šavove, a takva posljedica operacije kao infekcija nije tipična za postupak. Kao i kod ostalih kirurških intervencija, ostaje samo rizik od netočnog postupka.

Posljedica - vaskularna oštećenja i razne komplikacije zbog povećanog tlaka u instaliranom cilindru.

Sljedeća posljedica endovaskularnog liječenja arterijskih aneurizmi mozga je oštećenje zidova novotvorine. Međutim, komplikacija se u ovom slučaju događa upravo u operacijskoj sali, a kirurzi je mogu zaustaviti.

Isecanje aneurizme

Isecanje moždane aneurizme vrši se na otvorenom organu. U tom procesu neophodna je kraniotomija. Svrha ove intervencije, kao i kod embolizacije, je odvajanje novotvorine od opskrbe krvlju. Učinkovitost otvorene intervencije mnogo je veća, ali operacija se ne može izvesti s dubokim položajem aneurizme.

Otvarajući lubanju, liječnik pronalazi vrećicu ispunjenu krvlju, na nju se stavlja stezaljka. Proces kontrolira endoskop, a sve se manipulacije izvode mikrokirurškim instrumentima. Vjerojatnost komplikacija nakon operacije ne prelazi 8%, ali je mogućnost oštećenja vrećice aneurizme gotovo u potpunosti isključena.

Najčešće pogreške su: labavo preklapanje baze vrećice, ponavljajuće manifestacije bolesti i otvoreno krvarenje. Da biste uklonili takve posljedice, morate pažljivo odabrati kliniku, proučiti liječnike i vjerovati samo pravim profesionalcima.

Značajke postoperativnog razdoblja

Operacija mozga uvijek ima posljedice na tijelo. Međutim, pravilnom rehabilitacijom i pridržavanjem preporuka liječnika mogu se prevladati. Evo kako započinje postupak:

 • nakon odsjeka kirurgije, osoba se nekoliko dana prebacuje u neuroreanimaciju;
 • svaki dan kirurg pregledava pacijenta, ispituje posljedice koje nastaju i sprečava komplikacije;
 • ako se pojave štetni simptomi, provodi se računalna tomografija;
 • najčešće posljedice su vaskularni grčevi i hipoksija moždanih stanica, ponekad se javljaju krvarenja ispod arahnoidne membrane;
 • u odsutnosti pogoršanja, izrezivanje i druge operacije ne dovode do smrti;
 • ako se u blizini bazilarnog bazena nalazi velika aneurizma, rizici se povećavaju;
 • također je rizik od smrtnosti visok kod ljudi primljenih kod krvarenja.

Posljedice rezanja

Komplikacije nakon presijecanja arterije javljaju se u oko 10% slučajeva. Ovih 10% uključuje posljedice kao što su:

 • kršenje pažnje, koncentracije;
 • trajne glavobolje;
 • manji ili značajni govorni problemi;
 • ishemija, plućni edem - u rijetkim slučajevima.

Smrtnost se javlja samo u vrlo teškim situacijama. Ako je moguće, ne biste trebali odbiti operaciju.

Postupci oporavka

Prvih dana nakon intervencije, kako bi se spriječile posljedice operacije, pacijenta nadgleda medicinsko osoblje. Važno je na vrijeme primijetiti krvarenje i ostale simptome.

Otvorena trepanacija i operacije u blizini moždanog tkiva komplicirane su dodatnim posljedicama:

 • ponovljena krvarenja;
 • infekcije i upale (u vrlo rijetkim slučajevima);
 • neurološki poremećaji;
 • nekroza živčanog tkiva i neurološki deficit - angiospazam.

Tijekom rehabilitacije pacijent koristi različite metode: fizioterapiju, masažu, terapiju vježbanjem. Nakon endoskopskog izrezivanja, možete se vratiti svom uobičajenom životu u roku od tjedan dana. Istodobno, nisu potrebni složeni fizioterapijski postupci..

Ako se dogodi krvarenje, ali razdoblje oporavka nakon intervencije značajno se povećava. To je obično povezano s oštećenim radom mozga. Liječnici preporučuju rehabilitaciju u centrima za pacijente koji su preživjeli moždani udar ili u sličnim sanatorijima.

Pod stalnim nadzorom stručnjaka, pacijent prolazi tečajeve masaže, vježbanja i fizioterapije, a također uzima preventivne lijekove.

Dijeta tijekom rehabilitacije

Da biste spriječili posljedice nakon operacije, također morate slijediti dijetu. Liječnici preporučuju da se toga pridržavate do kraja života:

 • ne možete jesti životinjske masti, uključujući mast i velike količine maslaca;
 • oštro ograničite masne mliječne proizvode: sirevi, sladoled, prerađeni sirevi, kondenzirano mlijeko, vrhnje, svježi sir i mlijeko s visokim udjelom masti;
 • ne možete jesti više od 2-3 žumanjka tjedno;
 • smanjiti konzumaciju masne ribe, konzervirane hrane, lignje, ostrige i kavijara;
 • zabranjeno je jesti puno slatkog i brašna;
 • polirana riža, griz spadaju u ograničenja;
 • bolje je iz prehrane potpuno izuzeti kikiriki, lješnjake i pistacije;
 • povrće kuhano s masnoćom, dopušteno je samo malo maslinovog ulja;
 • pohraniti umake, začine;
 • čaj i kava s vrhnjem, alkoholom i soda.

Tijekom dijete konzumira se nemasno meso, uklanja se koža s ribe i piletine. Koriste variva, kuhana i kuhana na pari jela. Također biste trebali smanjiti količinu soli..

Trošak i smjer

Pacijenti s aneurizmom prijavljuju se za besplatan kirurški zahvat, bilo endoskopski ili otvaranjem lubanje. Da biste to učinili, morate otići u regionalne ili okružne klinike, koje se zatim upućuju u veće medicinske centre..

U cijenu je obično uključen potrošni materijal i plaćanje za rad cijelog medicinskog osoblja. Odvojeno, možda ćete trebati platiti lijekove i vrijeme provedeno na pojedinom odjelu.

Općenito, prognoza nakon uklanjanja aneurizme je povoljna: 80% bolesnika se uspješno oporavlja i ne pati od teških posljedica. Kada se otkrije krvarenje, smrtnost može doseći 50%.

S čime se pacijent može suočiti kad pukne aneurizma

Posljedice puknuće aneurizme su najteže. Teže ih je liječiti, a prate ih zaostali učinci:

 • poteškoće s percepcijom i obradom informacija;
 • smanjenje oštrine vida, pojava "slijepih mrlja";
 • poteškoće u hodu, grčevi i nehotični pokreti;
 • trnci, utrnulost, smanjena osjetljivost različitih dijelova tijela;
 • poteškoće s gutanjem hrane;
 • poremećaji govora;
 • epileptični napadaji;
 • promjene karaktera, moguća je pojava izražene apatije ili agresivnosti;
 • sindrom boli u različitim dijelovima tijela;
 • problemi s pražnjenjem crijeva.

Životni vijek

Ako je postupak izrezivanja cerebralne aneurizme bio uspješan, a tijekom rehabilitacije pacijent je slijedio preporuke liječnika, očekivano trajanje života se ne smanjuje. Ako odbijete liječenje, tada se neoplazma povećava, dolazi do puknuća i krvarenja..

Dodatni čimbenici također utječu na posljedice i očekivano trajanje života:

 • pojedinačne mikroformacije lakše je liječiti i imaju minimum posljedica;
 • male aneurizme ne uzrokuju ozbiljne simptome i nastavljaju se bez puknuća;
 • mjesto patologije utječe na tijek bolesti i liječenje;
 • u mladoj dobi operacija se lakše podnosi, a prognoza za bolesnike je povoljnija;
 • kod bolesti vezivnog tkiva posljedice mogu biti ozbiljnije;
 • bolesti organa i sustava mogu odgoditi kirurško liječenje ili pogoršati prognozu.

Život nakon operacije

Nakon otvorene operacije, tijelu trebaju 2 do 4 mjeseca da se u potpunosti oporavi i ukloni posljedice. Kada se endoskopski liječi arterijska aneurizma, vrijeme oporavka se značajno smanjuje. Značajke oporavka:

 • bol se osjeća u području intervencije nekoliko dana, kada rana počinje zacjeljivati, pojavljuje se svrbež;
 • u nekim slučajevima posljedica nakon uklanjanja aneurizme je oticanje i utrnulost u području šava;
 • tijekom 2 tjedna normalno je da glavobolja, umor i tjeskoba traju;
 • do 8 tjedana, slični simptomi traju i kod otvorene operacije;
 • tijekom godine pacijent se ne smije baviti kontaktnim sportovima i dizati utege veće od 3 kg;
 • ne možeš dugo sjediti.

Nakon 6 tjedana, pacijentu je dopušteno započeti posao, ako to nije povezano s tjelesnom aktivnošću.

Nakon završetka razdoblja rehabilitacije, još uvijek postoji potreba za magnetnom rezonancom svakih 5 godina kako bi se isključila ponovna formacija aneurizme. Općenito, kritike nakon operacije su pozitivne. Među nuspojavama najčešće su pogoršanje blagostanja s oštrom promjenom vremena..

Invaliditet s aneurizmom

Dodjela invalidnosti nakon otvorene operacije događa se nakon socijalno-medicinskog pregleda. Samo u 7-10% slučajeva pacijentu se daje jedna od kategorija invalidnosti.

Imenovanje je zbog funkcionalne neravnoteže, djelomičnog invaliditeta. Također, privremeni invaliditet propisuje se ako pacijentu treba dugotrajna rehabilitacija..

Skupina invaliditeta daje se ovisno o simptomima i posljedicama:

 • Prva se propisuje ako pacijentu treba vanjska njega i nadzor. Istodobno, sam se ne može osigurati, nesposobnost se daje, a skrbniku se dodjeljuje osoba.
 • Druga je skupina dana s djelomičnim kršenjem funkcionalnosti. Ponekad stave djelomičnu nesposobnost.
 • Treća skupina utvrđena je za umjerenu disfunkciju. To može biti djelomični gubitak sluha, paraliza ili dezorijentacija. Istodobno, mogućnost samoposluživanja ostaje 100%.

Suvremeni kirurški pristupi liječenju cerebralnih aneurizmi. Kad možete bez operacije?

Liječenje cerebralnih aneurizmi je kompleks mjera čija je svrha potpuno isključiti povećani dio arterije iz krvotoka. U većini slučajeva liječenje je kirurško, izbor određene tehnike određen je karakteristikama obrazovanja i općim stanjem pacijenta.

Bilo koja operacija provodi se u kombinaciji s terapijom lijekovima, koja je faza predoperativne pripreme, izvodi se tijekom intervencije i nastavlja se život nakon nje..

Indikacije zbog kojih je uklanjanje neophodno

Indikacije za uklanjanje:

 • Prisutnost pritužbi;
 • Širina vrata aneurizme je veća od 4 mm;
 • Fusiformni oblik;
 • Ateroskleroza;
 • Tromboza;
 • Slojevitost;
 • Iscjedak iz aneurizme funkcionalno značajnih žila;
 • Oštećenje vida;
 • Povijest - neuspješan pokušaj endovaskularne intervencije;
 • Veličina preko 10 mm;
 • Edem mozga;
 • Povećanje promjera posude za više od 2,5 puta;
 • Rast preko 0,75 mm u šest mjeseci;
 • Hipertenzija;
 • Puknuće s krvarenjem;
 • Iščašenje mozga;
 • Nesvjestica;
 • Hidrocefalus;
 • Kompresija kostiju lubanje i moždanih struktura;
 • Postavljanje aneurizme pod kutom većim od 120 stupnjeva prema zahvaćenoj arteriji.

Kada i kako liječiti bez operacije?

Kada je promjer formacije manji od 3 mm, dinamičko promatranje uspostavlja se nakon 6 i 12 mjeseci od datuma dijagnoze, a zatim svake 2 godine. Promatranje uključuje:

 • Cerebralna angiografija, CT ili MRI mozga;
 • Konzultacije neurokirurga;
 • Laboratorijski pregled;
 • Kontrola krvnog tlaka.

Konzervativna terapija usmjerena je na liječenje popratnih bolesti. Primijenjeni lijekovi:

 • Antitrombociti i antikoagulanti;
 • Pripravci inzulina;
 • Blokatori kalcijevih kanala;
 • Beta blokatori;
 • ACE inhibitori;
 • Diuretik.

Kontraindikacije i medicinska taktika

Ne postoje apsolutne kontraindikacije.

Relativne kontraindikacije:

 • Pogoršanje KOPB, bronhijalna astma;
 • Akutna i pogoršanja kroničnih zaraznih bolesti;
 • Dekompenzirani dijabetes melitus;
 • Sepsa;
 • Zatajenje organa (jetrena, bubrežna, kardiopulmonalna);
 • Situacije kada rizik od operacije premašuje rizik od komplikacija (određuje se pojedinačno).

U ovom je slučaju liječenje usmjereno na stabiliziranje općeg stanja i uklanjanje simptoma. Prema indikacijama, mogu se koristiti sljedeće:

 • Antimikrobna sredstva (sanacija žarišta infekcije);
 • Diuretici (sa zatajenjem srca, cerebralnim edemom);
 • Antiaritmici;
 • Nootropics;
 • Pripreme za poboljšanje mikrocirkulacije;
 • Kortikosteroidi i NSAID.
S jakim hidrocefalusom izvodi se palijativna intervencija - postavljanje drenaže za odljev cerebrospinalne tekućine.

Metode za kirurško liječenje cerebralne aneurizme

Kirurško liječenje može biti otvoreno i endovaskularno. Otvorena intervencija podijeljena je na revaskularizirajuću i mikrokiruršku:

 • Mikrokirurške operacije izvode se na pacijentima mlađim od 60 godina, s pristupačnim mjestom aneurizme i djelomičnim stvaranjem tromba. Ova metoda može biti i druga faza endovaskularnog liječenja;
 • Revaskularizirajuće intervencije provode se s prijetnjom komplikacija, cerebralne ishemije, potpune tromboze zahvaćene arterije i nedovoljne kolateralne cirkulacije. Također, ova se metoda koristi ako se funkcionalno značajne žile odvoje od aneurizme;
 • Endovaskularno liječenje indicirano je za starije bolesnike s lezijama kralješnične arterije i cerebralnih sinusa, bez prijetnje od komplikacija.

Operacija u slučaju puknuća

Puknuće je izravna indikacija hitne kirurgije, bez obzira na postojeće kontraindikacije. Neposredno nakon prijema, pacijent prolazi najmanje dijagnostičke postupke (CT, angiografija), nakon čega slijedi otvorena intervencija. Liječenje provodi tim neurokirurga u uvjetima cerebralne hipotermije.

Kliničke smjernice

Operacija uklanjanja arterijskih aneurizmi glave

Razmotrite kako se cerebralna aneurizma uklanja različitim kirurškim tehnikama.

Endovaskularna embolizacija

To je minimalno invazivna operacija ubrizgavanja umjetnih embolizirajućih tvari u aneurizmu. Nakon stvrdnjavanja embolizata prestaje protok krvi u aneurizmu..

Trening:

 • Laboratorijski pregled;
 • Konzultacije s anesteziologom i kirurgom;
 • Dan prije zahvata - CT ili angiografija.

Tehnika izvršenja:

 1. Lokalna anestezija.
 2. Incizija kože preko projekcije femoralne arterije.
 3. Umetanje vodilice s kateterom u arteriju.
 4. Vodeći kateter do aneurizme.
 5. Izbriši kondukter.
 6. Injekcija kontrastnog medija u kateter i vizualizacija aneurizme.
 7. Uvođenje embolizata (balon ili stent koji sadrži kirurško ljepilo) kroz kateter.
 8. Ispunjavanje aneurizme embolizatom.
 9. Uklanjanje katetera i šivanje područja bedara.

Trajanje operacije je 45-60 minuta. Rehabilitacija traje od 2 do 14 dana.

Mikrohirurška tehnika

To je izuzeće aneurizme iz krvotoka postavljanjem umjetne kopče na njezin vrat.

Trening:

 • Savjetovanje s kirurgom, anesteziologom;
 • Laboratorijski pregled;
 • Korekcija krvnog tlaka;
 • Brijanje kose s vlasišta u području operacijskog polja;
 • Jedan dan prije operacije - CT ili angiografija.

Tehnika:

 1. Opća anestezija.
 2. Spajanje monitora radi provjere ispravnog rada.
 3. Rez na vlasištu u području operacijskog polja.
 4. Obdukcija lubanje.
 5. Otkrivanje aneurizme.
 6. Primjena kirurške štipaljke na vrat aneurizme.
 7. Provjera učinkovitosti izrezivanja (praćenje).
 8. Vraćanje nepropusnosti lubanje.
 9. Zatvaranje mekih tkiva.

Trajanje operacije: 1,5-3,5 sata. Vrijeme rehabilitacije: 4 tjedna do 6 mjeseci.

O odsijecanju aneurizme govorili smo više u zasebnom članku..

Revaskularizirajuća intervencija

To je otvorena operacija s kraniotomijom, tijekom koje se uklanja aneurizma i stvara novi put protoka krvi između netaknutih arterija.

Trening:

 • Laboratorijski pregled;
 • Cerebralna angiografija, CT (MRI);
 • Konzultacije s neurokirurgom i anesteziologom;
 • Uzimanje antiagregacijskih sredstava (aspirin 75 mg) u roku od tjedan dana prije operacije.
 • EICMA - ekstra-intrakranijalna mikroanastomoza - stvarajući end-to-end anastomozu između srednjih moždanih (MCA) i površinskih vremenskih (PVA) arterija. PVA se povezuje s MCA kroz otvor za trepanaciju, tvoreći novi put intracerebralne cirkulacije;
 • EIKA - ekstra-intrakranijalna anastomoza - veza grana vanjske (ECA) i unutarnje (ICA) karotidne arterije. Segment radijalne arterije koristi se kao šant (spojni most). Šant je povezan s krajevima ICA i ECA, nakon što je ICA prethodno donio na površinu lubanje kroz trepanacijsku rupu;
 • IICA - intra-intrakranijalna anastomoza - operacija povezivanja arterija unutar lubanjske šupljine. Anastomoza se stvara između prednjih ili stražnjih moždanih arterija (PMA, PCA), grana MCA. Vrsta IICA je reimplantacija - odsijecanje segmenta zahvaćene arterije porijeklom iz aneurizme i njegovo naknadno šivanje u najbližu arterijsku posudu.
EIKMA, EIKA i IIKA provode se prema istom algoritmu i razlikuju se samo u vrstama anastomoze.

Tehnika:

 1. Opća anestezija.
 2. Cerebralna hipotermija.
 3. Veza monitora.
 4. Kraniotomija.
 5. Izolacija posude primatelja.
 6. Uklanjanje aneurizme.
 7. Izolacija posude donora i njen pristup posudi primatelju.
 8. Izrada anastomoze.
 9. Vraćanje nepropusnosti lubanje.
 10. Zatvaranje mekih tkiva.

Vrijeme: 3,5-8 sati (ovisno o opremi, broju kirurga u timu). Vrijeme rehabilitacije: od 1 mjeseca do šest mjeseci.

Pravila za rehabilitaciju i oporavak nakon uklanjanja

Rano postoperativno razdoblje (do 2 dana) odvija se na intenzivnoj njezi. Stabilizacija tlaka i vitalnih funkcija, kontrola učinkovitosti operacije (angiografija, CT), uvođenje nadomjestaka za plazmu, detoksikacija.

Daljnja rehabilitacija provodi se u bolnici i uključuje:

 • TCDG (transkranijalna doplerografija) svakodnevno tijekom 14 dana radi praćenja konzistencije anastomoze;
 • Uzimanje antiagregacijskih sredstava i antikoagulansa;
 • Utvrđena hrana;
 • Rano aktiviranje za prevenciju dekubitusa i upale pluća;
 • Respiratorna gimnastika;
 • Pasivna tjelesna aktivnost pod nadzorom rehabilitacijskog terapeuta, liječnika vježbanja;
 • Predavanja kod psihologa, logopeda.

Stacionarna daljnja njega traje do 4 tjedna, nakon čega pacijent prolazi pod ambulantnim nadzorom kirurga i neurologa. Uzimanje aspirina i antikoagulansa nastavlja se 6-12 mjeseci.

Tijekom rehabilitacije zabranjeni su alkohol, prejedanje, stres i povećana tjelesna aktivnost (nošenje utega, sport).

Posljedice i komplikacije

Neposredne komplikacije:

 • Propuštanje ili puknuće anastomoze;
 • Infekcija;
 • Ponovno krvarenje
 • Moždani udar;
 • Hidrocefalus.

Dugoročne posljedice:

 • Tromboza anastomoze;
 • Smanjen vid, sluh;
 • Neurološki deficiti (smanjene kognitivne funkcije i socijalizacija, promjene osobnosti);
 • Ponavljajuća aneurizma.

Metode prevencije:

 • Odmor u krevetu do kliničkog poboljšanja;
 • Fizički i emocionalni mir;
 • Uzimanje antihipertenzivnih lijekova, statina, antiagregacijskih sredstava i antikoagulansa;
 • Ako se stanje pogorša, obratite se svom liječniku.

Život nakon liječenja

Preporučuje se pacijentima:

 • MRI (CT) mozga nakon 3 i 6 mjeseci, zatim - jednom godišnje za praćenje stanja anastomoze;
 • Dijeta s ograničenim šećerom, soli, prženom hranom;
 • Odbijanje loših navika;
 • Normalizacija težine;
 • Doživotno dispanzersko promatranje.

Liječenje cerebralnih aneurizmi usmjereno je na očuvanje kvalitete života, uklanjanje simptoma, au nekim slučajevima i spašavanje života pacijenata. Pravovremeno liječenje pomaže u prevenciji komplikacija i povoljnoj prognozi za oporavak. Bez obzira na način terapije koji se provodi, svim se pacijentima preporučuje pridržavanje zdravog načina života i cjeloživotni dispanzer.

Korisni video

Što je cerebralna aneurizma i kako se liječi - u programu "Živjeti zdravo":

Posljedice aneurizme: što pripremiti za pacijente nakon operacije

Liječenje cerebralnih aneurizmi je kompleks mjera čija je svrha potpuno isključiti povećani dio arterije iz krvotoka. U većini slučajeva liječenje je kirurško, izbor određene tehnike određen je karakteristikama obrazovanja i općim stanjem pacijenta.

Bilo koja operacija provodi se u kombinaciji s terapijom lijekovima, koja je faza predoperativne pripreme, izvodi se tijekom intervencije i nastavlja se život nakon nje..

Indikacije i kontraindikacije

Medicinsko uklanjanje cerebralne aneurizme moguće je samo u nekoliko slučajeva. Indikacije za operativni zahvat najčešće vrste - clipping: aneurizma veća od 7 mm, tendencija puknuća natečene vrećice.

Prije operacije morate biti sigurni da nema kontraindikacija. Operacije se ne mogu izvoditi ako postoje bolesti krvi. Intervencije za dekompenzaciju dijabetesa, kao i za akutnu upalu ili infekciju različite etiologije, zabranjene su.

Isecanje arterija mozga zabranjeno je ako je patologija duboka.

Intervencija nije dopuštena u slučaju pogoršanja kroničnih bolesti, kao i kod teške bronhijalne astme.

Pregledi prije operacije

Na odabir vrste operacije utječu rezultati analiza. Također ih je potrebno proslijediti kako bi se izuzele kontraindikacije:

 • opća krvna slika i biokemija;
 • Analiza mokraće;
 • Rentgenski pregled;
 • MRI, u kojem je aneurizma veća od 3 mm;
 • računalna tomografija za novotvorinu od 5 mm - napravljena za određivanje krvnih ugrušaka i drugih nedostataka unutar neoplazme;
 • kardiogram;
 • pregled kod drugih liječnika ovisno o simptomima bolesti;
 • angiografija - otkriva novotvorine do 3 mm.

Pouzdanost dobivenih rezultata ključ je uspješne operacije i odsutnosti ozbiljnih posljedica nakon njezine provedbe. Prije samog zahvata posjete i kirurga, anesteziologa, dogovore se o datumu intervencije.

12-16 sati prije prijema na kirurški odjel, osoba mora odbiti jesti, a prije same operacije ne smije se piti (liječnik će odrediti točne vremenske intervale).

Priprema za endovaskularnu intervenciju

Tako ozbiljnoj operaciji prethodi čitav niz pripremnih mjera. To uključuje:

 • razgovor s ljekarom koji dolazi, tijekom kojeg saznaje sve potrebne podatke za točno utvrđivanje konačne dijagnoze,
 • vrijeme pojave i točno mjesto aneurizme.

Osim toga, važna je prisutnost popratnih bolesti, na primjer, hipertenzija, dijabetes melitus, klaustrofobija, popis lijekova koji se koriste za njihovo liječenje, učestalost i doza kojom ih pacijent koristi..

Mora se reći o prethodnim kirurškim intervencijama, o njihovim rezultatima i tijeku opće anestezije. O prisutnosti različitih uređaja ugrađenih u tijelo: defibrilatora, pacemakera, neurostimulatora, proteza unutarnjeg uha, očiju, središnjih vaskularnih katetera.

Istodobno, liječnik određuje lijekove čija se primjena mora otkazati dva do tri dana prije zahvata. Tu spadaju pripravci aspirina koji djeluju na razrjeđivanje krvi, kao i neki lijekovi koji se koriste za hipertenziju i zatajenje srca. Također je potrebno obavijestiti liječnika o postojećoj alergiji na lijekove koji se koriste za kontrast, posebno na jod, antibiotike i nesteroidne protuupalne lijekove.

Za visokokvalitetnu potpunu procjenu zdravlja pacijenta propisani su brojni testovi:

 • klinički test krvi,
 • biokemijski,
 • test šećera u krvi,
 • zarazne bolesti: virusni hepatitis B, sifilis,
 • kao i opća analiza urina,
 • i analiza izmeta za otkrivanje jaja crva.

Instrumentalni pregled prije operacije uključuje:

 • elektrokardiogram,
 • ehokardioskopija,
 • fluorografija prsnog koša,
 • Ultrazvuk trbušne šupljine i retroperitonealni prostor.

Ženama u fertilnoj dobi treba propisati test na trudnoću, posebno ako se planira rendgenski pregled, jer ima teratogeni i embriotoksični učinak.

Nakon toga, liječnik daje opsežne upute za pripremu za operaciju, kao i informacije o njenom tijeku, fazama i postoperativnom razdoblju..

Embolizacija novotvorina

Embolizacija cerebralne aneurizme je endovaskularni kirurški prodor u lubanju, čija je svrha odvajanje novotvorine od općeg krvotoka:

 • dio je umetnut u posudu - crijevo kroz koje su uronjeni neurokirurški instrumenti;
 • uz pomoć instrumenta liječnik prekida dotok krvi u aneurizmu;
 • uz pomoć vodiča i katetera kontroliraju se instrumenti, koristi se i neurokirurška video oprema;
 • za odvajanje neoplazme koriste se posebni baloni, zahvaljujući kojima je embolizacija cerebralne aneurizme uspješna;
 • kada je balon na pravom mjestu, puni se posebnom otopinom;
 • napuhan, balon pouzdano štiti aneurizmu od dodatnog krvotoka;
 • nakon nekog vremena začepljena posuda preraste, aneurizma nestaje.

Endovaskularno liječenje aneurizmi cerebralnih arterija minimalno je invazivna tehnika, ali se izvodi samo u općoj anesteziji. Nakon nje nije potrebno stavljati šavove, a takva posljedica operacije kao infekcija nije tipična za postupak. Kao i kod ostalih kirurških intervencija, ostaje samo rizik od netočnog postupka.

Posljedica - vaskularna oštećenja i razne komplikacije zbog povećanog tlaka u instaliranom cilindru.

Sljedeća posljedica endovaskularnog liječenja arterijskih aneurizmi mozga je oštećenje zidova novotvorine. Međutim, komplikacija se u ovom slučaju događa upravo u operacijskoj sali, a kirurzi je mogu zaustaviti.

Kako ide liječenje

Nakon lokalne anestezije, liječnik umetne šuplju plastičnu cijev (kateter) u femoralnu arteriju i pomiče je pomoću angiografije do mjesta aneurizme. Pomoću katetera za vođenje zavojnice od platinaste žice ili male perle od lateksa prolaze kroz kateter i ubacuju se u aneurizmu. Oni ispunjavaju aneurizmalnu vrećicu, isključujući je iz cirkulacije, uzrokujući stvaranje krvnog ugruška (tromba), koji u potpunosti ispunjava šupljinu aneurizme. Mekoća platine omogućuje spirali da odgovara neobičnom obliku torbe. Da bi se potpuno napunio, potrebno je u prosjeku 5-6 spirala.

Prosječno trajanje postupka je 1-2 sata.

Kad je vrat aneurizme preširok, ponekad je potrebno postaviti stent u glavnu posudu da drži zavojnice unutar vrećice. Budući da stent djeluje kao prepreka između aneurizme i majčine posude, vrlo je malo vjerojatno da će iz nje viriti zavojnice..

Isecanje aneurizme

Isecanje moždane aneurizme vrši se na otvorenom organu. U tom procesu neophodna je kraniotomija. Svrha ove intervencije, kao i kod embolizacije, je odvajanje novotvorine od opskrbe krvlju. Učinkovitost otvorene intervencije mnogo je veća, ali operacija se ne može izvesti s dubokim položajem aneurizme.

Otvarajući lubanju, liječnik pronalazi vrećicu ispunjenu krvlju, na nju se stavlja stezaljka. Proces kontrolira endoskop, a sve se manipulacije izvode mikrokirurškim instrumentima. Vjerojatnost komplikacija nakon operacije ne prelazi 8%, ali je mogućnost oštećenja vrećice aneurizme gotovo u potpunosti isključena.

Najčešće pogreške su: labavo preklapanje baze vrećice, ponavljajuće manifestacije bolesti i otvoreno krvarenje. Da biste uklonili takve posljedice, morate pažljivo odabrati kliniku, proučiti liječnike i vjerovati samo pravim profesionalcima.

Značajke postoperativnog razdoblja

Operacija mozga uvijek ima posljedice na tijelo. Međutim, pravilnom rehabilitacijom i pridržavanjem preporuka liječnika mogu se prevladati. Evo kako započinje postupak:

 • nakon odsjeka kirurgije, osoba se nekoliko dana prebacuje u neuroreanimaciju;
 • svaki dan kirurg pregledava pacijenta, ispituje posljedice koje nastaju i sprečava komplikacije;
 • ako se pojave štetni simptomi, provodi se računalna tomografija;
 • najčešće posljedice su vaskularni grčevi i hipoksija moždanih stanica, ponekad se javljaju krvarenja ispod arahnoidne membrane;
 • u odsutnosti pogoršanja, izrezivanje i druge operacije ne dovode do smrti;
 • ako se u blizini bazilarnog bazena nalazi velika aneurizma, rizici se povećavaju;
 • također je rizik od smrtnosti visok kod ljudi primljenih kod krvarenja.

Invaliditet nakon embolizacije cerebralne aneurizme javlja se samo u 4% slučajeva. Kao što pokazuju statistike, 8 od 10 pacijenata vraća se svom uobičajenom životu, ali samo 4 od njih počinju raditi..

Posljedice rezanja

Komplikacije nakon presijecanja arterije javljaju se u oko 10% slučajeva. Ovih 10% uključuje posljedice kao što su:

 • kršenje pažnje, koncentracije;
 • trajne glavobolje;
 • manji ili značajni govorni problemi;
 • ishemija, plućni edem - u rijetkim slučajevima.

Smrtnost se javlja samo u vrlo teškim situacijama. Ako je moguće, ne biste trebali odbiti operaciju.

Postupci oporavka

Prvih dana nakon intervencije, kako bi se spriječile posljedice operacije, pacijenta nadgleda medicinsko osoblje. Važno je na vrijeme primijetiti krvarenje i ostale simptome.

U prvim danima oporavka, pacijentu se prepisuju nootropici, analgetici, diuretici i neuroprotektori ako se otvori krvarenje.

Otvorena trepanacija i operacije u blizini moždanog tkiva komplicirane su dodatnim posljedicama:

 • ponovljena krvarenja;
 • infekcije i upale (u vrlo rijetkim slučajevima);
 • neurološki poremećaji;
 • nekroza živčanog tkiva i neurološki deficit - angiospazam.

Tijekom rehabilitacije pacijent koristi različite metode: fizioterapiju, masažu, terapiju vježbanjem. Nakon endoskopskog izrezivanja, možete se vratiti svom uobičajenom životu u roku od tjedan dana. Istodobno, nisu potrebni složeni fizioterapijski postupci..

Ako se dogodi krvarenje, ali razdoblje oporavka nakon intervencije značajno se povećava. To je obično povezano s oštećenim radom mozga. Liječnici preporučuju rehabilitaciju u centrima za pacijente koji su preživjeli moždani udar ili u sličnim sanatorijima.

Pod stalnim nadzorom stručnjaka, pacijent prolazi tečajeve masaže, vježbanja i fizioterapije, a također uzima preventivne lijekove.

Dijeta tijekom rehabilitacije

Da biste spriječili posljedice nakon operacije, također morate slijediti dijetu. Liječnici preporučuju da se toga pridržavate do kraja života:

 • ne možete jesti životinjske masti, uključujući mast i velike količine maslaca;
 • oštro ograničite masne mliječne proizvode: sirevi, sladoled, prerađeni sirevi, kondenzirano mlijeko, vrhnje, svježi sir i mlijeko s visokim udjelom masti;
 • ne možete jesti više od 2-3 žumanjka tjedno;
 • smanjiti konzumaciju masne ribe, konzervirane hrane, lignje, ostrige i kavijara;
 • zabranjeno je jesti puno slatkog i brašna;
 • polirana riža, griz spadaju u ograničenja;
 • bolje je iz prehrane potpuno izuzeti kikiriki, lješnjake i pistacije;
 • povrće kuhano s masnoćom, dopušteno je samo malo maslinovog ulja;
 • pohraniti umake, začine;
 • čaj i kava s vrhnjem, alkoholom i soda.

Tijekom dijete konzumira se nemasno meso, uklanja se koža s ribe i piletine. Koriste variva, kuhana i kuhana na pari jela. Također biste trebali smanjiti količinu soli..

Moguće komplikacije

Komplikacije odsijecanja aneurizme čine najviše 8%. Međutim, i dalje postoji određeni rizik, pa pacijent mora biti pažljivo svjestan svih mogućih posljedica. Posljedice mogu biti manje, ozbiljne, pa čak i opasne po život..

U prvom slučaju, nakon operacije, pacijentovo je pamćenje, govor, pažnja, razvijaju se motorički poremećaji, a javljaju se i intenzivne glavobolje.

U potonjem slučaju, komplikacije su uzrokovane razvojem postoperativnog vaskularnog spazma, što dovodi do ishemije i plućnog edema. Unatoč ozbiljnosti ovih stanja, svi se oni mogu ispraviti odgovarajućom terapijom u jedinici intenzivne njege (antioksidanti, neuroprotektori, manitol itd.).

Endovaskularnom intervencijom moguća je perforacija stijenke žile ili aneurizma balonom ili spiralom, kao i tromboemboličke komplikacije koje mogu uzrokovati smrt.

Prevencija komplikacija je tehnički ispravna kirurška intervencija, kao i kontinuirano praćenje bolesnika u ranom postoperativnom razdoblju..

Trošak i smjer

Pacijenti s aneurizmom prijavljuju se za besplatan kirurški zahvat, bilo endoskopski ili otvaranjem lubanje. Da biste to učinili, morate otići u regionalne ili okružne klinike, koje se zatim upućuju u veće medicinske centre..

Operacija uklanjanja aneurizme također je dostupna uz plaćanje. Otvoreni košta 20-50 tisuća rubalja, a endovaskularni - od 15 tisuća. Ali u Moskvi i nekim velikim gradovima

U cijenu je obično uključen potrošni materijal i plaćanje za rad cijelog medicinskog osoblja. Odvojeno, možda ćete trebati platiti lijekove i vrijeme provedeno na pojedinom odjelu.

Općenito, prognoza nakon uklanjanja aneurizme je povoljna: 80% bolesnika se uspješno oporavlja i ne pati od teških posljedica. Kada se otkrije krvarenje, smrtnost može doseći 50%.

S čime se pacijent može suočiti kad pukne aneurizma

Posljedice puknuće aneurizme su najteže. Teže ih je liječiti, a prate ih zaostali učinci:

 • poteškoće s percepcijom i obradom informacija;
 • smanjenje oštrine vida, pojava "slijepih mrlja";
 • poteškoće u hodu, grčevi i nehotični pokreti;
 • trnci, utrnulost, smanjena osjetljivost različitih dijelova tijela;
 • poteškoće s gutanjem hrane;
 • poremećaji govora;
 • epileptični napadaji;
 • promjene karaktera, moguća je pojava izražene apatije ili agresivnosti;
 • sindrom boli u različitim dijelovima tijela;
 • problemi s pražnjenjem crijeva.

Ako se pojave bilo kakve neugodne senzacije i nagle promjene, potrebno je hitno proći računarsku tomografiju.

Životni vijek

Ako je postupak izrezivanja cerebralne aneurizme bio uspješan, a tijekom rehabilitacije pacijent je slijedio preporuke liječnika, očekivano trajanje života se ne smanjuje. Ako odbijete liječenje, tada se neoplazma povećava, dolazi do puknuća i krvarenja..

Dodatni čimbenici također utječu na posljedice i očekivano trajanje života:

 • pojedinačne mikroformacije lakše je liječiti i imaju minimum posljedica;
 • male aneurizme ne uzrokuju ozbiljne simptome i nastavljaju se bez puknuća;
 • mjesto patologije utječe na tijek bolesti i liječenje;
 • u mladoj dobi operacija se lakše podnosi, a prognoza za bolesnike je povoljnija;
 • kod bolesti vezivnog tkiva posljedice mogu biti ozbiljnije;
 • bolesti organa i sustava mogu odgoditi kirurško liječenje ili pogoršati prognozu.

Vrlo je važno slijediti upute liječnika, a tada će rizici biti minimalni..

Tko je u opasnosti?

Aneurizma cerebralnih žila može se pojaviti u bilo kojoj dobi. Ova je bolest češća kod odraslih nego kod djece, a nešto je češća kod žena nego kod muškaraca. Ljudi s određenim nasljednim stanjima izloženi su većem riziku.

Rizik od puknuća i cerebralnog krvarenja postoji kod svih vrsta cerebralnih aneurizmi. Postoji oko 10 prijavljenih ruptura aneurizmi godišnje na svakih 100 000 ljudi, što je oko 27 000 ljudi godišnje u Sjedinjenim Državama). Najčešće aneurizma pogađa ljude u dobi između 30 i 60 godina.

Puknuću aneurizme također mogu olakšati: hipertenzija, zlouporaba alkohola, ovisnost o drogama (posebno upotreba kokaina) i pušenje. Uz to, stanje i veličina aneurizme također utječu na rizik od puknuća..

Život nakon operacije

Nakon otvorene operacije, tijelu trebaju 2 do 4 mjeseca da se u potpunosti oporavi i ukloni posljedice. Kada se endoskopski liječi arterijska aneurizma, vrijeme oporavka se značajno smanjuje. Značajke oporavka:

 • bol se osjeća u području intervencije nekoliko dana, kada rana počinje zacjeljivati, pojavljuje se svrbež;
 • u nekim slučajevima posljedica nakon uklanjanja aneurizme je oticanje i utrnulost u području šava;
 • tijekom 2 tjedna normalno je da glavobolja, umor i tjeskoba traju;
 • do 8 tjedana, slični simptomi traju i kod otvorene operacije;
 • tijekom godine pacijent se ne smije baviti kontaktnim sportovima i dizati utege veće od 3 kg;
 • ne možeš dugo sjediti.

Nakon 6 tjedana, pacijentu je dopušteno započeti posao, ako to nije povezano s tjelesnom aktivnošću.

Prema uputama liječnika, potrebno je proći magnetsku rezonancu i CT jer pomažu u kontroli postoperativnog oporavka.

Nakon završetka razdoblja rehabilitacije, još uvijek postoji potreba za magnetnom rezonancom svakih 5 godina kako bi se isključila ponovna formacija aneurizme. Općenito, kritike nakon operacije su pozitivne. Među nuspojavama najčešće su pogoršanje blagostanja s oštrom promjenom vremena..

Invaliditet s aneurizmom

Dodjela invalidnosti nakon otvorene operacije događa se nakon socijalno-medicinskog pregleda. Samo u 7-10% slučajeva pacijentu se daje jedna od kategorija invalidnosti.

Imenovanje je zbog funkcionalne neravnoteže, djelomičnog invaliditeta. Također, privremeni invaliditet propisuje se ako pacijentu treba dugotrajna rehabilitacija..

Skupina invaliditeta daje se ovisno o simptomima i posljedicama:

 • Prva se propisuje ako pacijentu treba vanjska njega i nadzor. Istodobno, sam se ne može osigurati, nesposobnost se daje, a skrbniku se dodjeljuje osoba.
 • Druga je skupina dana s djelomičnim kršenjem funkcionalnosti. Ponekad stave djelomičnu nesposobnost.
 • Treća skupina utvrđena je za umjerenu disfunkciju. To može biti djelomični gubitak sluha, paraliza ili dezorijentacija. Istodobno, mogućnost samoposluživanja ostaje 100%.

Odluku o provođenju operacije donosi pacijent, ali ona se treba temeljiti samo na savjetovanju i odluci liječnika neurokirurga. Idealno bi bilo dobiti nekoliko mišljenja vodećih liječnika na tom području. Posljedice nakon operacije uklanjanja aneurizme u 80% slučajeva su beznačajne i nestaju u roku od godinu dana.

Životni stil

Naravno, operacija uklanjanja aneurizme u ogromnoj većini slučajeva dovodi do njenog potpunog isključivanja iz krvotoka i odsutnosti rizika od njenog pucanja s krvarenjem u moždanom tkivu. Ali to ne znači da pacijent nakon operacije može odmah započeti uobičajeni način života, koji je vodio prije intervencije. Da, život nakon operacije dramatično se mijenja i svaki bi pacijent to trebao uzeti u obzir prije kirurškog liječenja. Često mnogi ljudi moraju ponovno naučiti hodati, jesti, razgovarati, čitati i pisati nakon operacije. Ali to uopće ne znači da vrijedi odbiti izrezati aneurizmu, jer njezino puknuće bez kirurškog liječenja može uzrokovati smrt..

Nakon otpusta iz bolnice u kojoj je obavljena operacija, pacijent se šalje na daljnju njegu i rehabilitaciju u polikliniku u mjestu prebivališta. U ovoj fazi pacijenta liječe neurolog, neurokirurg (ako je u klinici zaposleno) i epileptolog (ako pacijent ima ili doživljava simptomatsku epilepsiju). Uz to, važnu ulogu u rehabilitaciji imaju liječnik za rehabilitaciju, liječnik vježbanja, logoped, psiholog i drugi stručnjaci..

Trigliceridi su povećani - što to znači kod žena, muškaraca; norma i test krvi

Uzroci modrica od dodira